Tandem letovi parajedrilicom

Oduvijek ste imali želju letjeti i vidjeti kako svijet izgleda iz ptičje perspektive? Sada imate priliku ispuniti svoje želje letom u tandem-parajedrilici sa iskusnim pilotima Aerokluba Flyway. Ne trebate imati nikakvo predznanje i iskustvo, a letjeti mogu svi od 10 godina starosti pa na više.

ŠTO JE TANDEM - PARAJEDRILICA?

Tandem-parajedrilica (eng. Paraglider) je krilo koje ima veću površinu od parajedrilica-jednosjeda i dizajnirana je da ponese u zrak pilota i putnika ukupne mase do 200 kg.

Tijekom leta putnik i pilot sjede u udobnim sjedalima koje su posebnim sustavom vezova spojene s krilom.

Kada poletite, postajete kopilot jer će vam tokom leta pilot nakratko prepustiti upravljačke komande kako biste osjetili kako je to upravljati parajedrilicom. Ukoliko niste toliko odvažni, možete se jednostavno prepustiti užitku i uživati u nebeskoj panorami i napraviti jedinstvene fotografije.

KAKO IZGLEDA LET PARAJEDRILICOM?

Dolaskom na poletište prvo razmotrimo meterološku situaciju i, ukoliko ona zadovoljava, obavimo brifing u kojem putnik dobije kratke upute i možemo početi s pripremama za let.

Ono što bi bilo poželjno je da na letenje dođete u dugim hlačama i, po mogućnosti, u planinarskoj obući (gojzerice) ili barem visokim tenisicama. Sve ostalo od opreme osiguravamo mi, uključujući pilotski kombinezon (po potrebi), kacigu i sjedalo za letenje.

Dok pilot priprema krilo za polijetanje, Flyway team će vam za to vrijeme pomoći oko kopčanja vaše sjedalice i dodatne opreme (fotoaparat, kamera….itd).

PP1PP2

Sada, kada ste tako opremljeni, pilot će vas prikopčati za sebe i krilo te vam dati zadnje upute prije starta.

3,2,1 i... krećemo…!

Tandem7

Polijetanje se vrši tako da pilot i putnik zajedno počnu trčati nizbrdo, povlačeći za sobom krilo koje se počinje puniti zrakom kako bi dobilo svoj aerodinamičan oblik i bilo u mogućnosti stvoriti potrebnu silu uzgona koja će nas podići u zrak. Kako se krilo puni zrakom, tako dolazi direkno iznad nas i u ovoj fazi je bitno nastaviti trčati najbrže što možete (na to će vas pilot dodatno upozoriti) kako bi postigli minimalnu brzinu potrebnu za polijetanje, a to je oko 24 km/h. Djeluje brzo, međutim u praksi je to svega nekoliko koraka trčanja pogotovo ako na startu puše malo vjetra. Zna se dogoditi da nas krilo podigne već nakon 2 m zaleta.

I evo nas u zraku. Kada se podignemo od tla na sigurnu visinu, pilot će vam dati znak da se možete sjesti u sjedalicu i pri tome vam pomoći kako bi vam let bio što udobniji.

KOLIKO TRAJE LET?

Vrijeme provedeno u letu ovisi o sljedeća dva faktora:

  1. Visini brda s kojeg polijećemo
  2. Meteorološkim uvjetima

Kako je parajedrilica bezmotorna letjelica, ona cijelo vrijeme polako klizi prema tlu gubeći visinu brzinom otprilike 1,2 m/s, tako da naš let traje 10-15 minuta polaganog spuštanja. Ukoliko meteorološki uvjeti budu dobri za jedrenje, pilot će dati sve od sebe da pronađe tople struje zraka (termika) koje nam omogućuju da se dignemo više od visine mjesta s kojeg smo poletjeli, a to nerijetko bude i do 2000 m nadmorske visine.

Pronalaskom tople struje zraka koja se vertikalno diže brzinom većom nego što naša parajedrilica gubi na visini, kružimo poput ptice u toj toploj struji i na taj način se podižemo na veću visinu. Tako produljujemo svoj boravak u zraku, što i jest cilj ovog sporta. Osim što ćemo većom visinom ostati dulje u zraku, jednako tako veća visina nam omogućje da preletimo i veću udaljenost. U ovisnosti o izboru putnika možemo napraviti prelet određene kilometraže, npr. Japetić - Samobor.

Hoćemo li letjeti iznad brda i okolice ili pak napraviti prelet od desetak i više kilometara ovisi o vašem izboru i, naravno, meteorološkim uvjetima tog dana.

Ukoliko se ipak odlučite na let u okolici letjelišta, doživjet ćete u svakom slučaju jedno prekrasno i nezaboravno iskustvo.

Eto nas iznad sletišta, polagano smanjujemo visinu i pripremamo se na slijetanje.

Samo slijetanje je jednostavno; kada se spustimo na visinu od 10-20 m od tla, pilot će vam dati znak da se iz sjedećeg položaja uspravite u stajaći položaj kako biste ste u pravom trenutku bili spremni potrčati. Na visini od 2-3 m pilot usporava parajedrilicu na najmanju moguću brzinu, i vaš zadatak je da u dodiru s tlom potrčite što više možete. Vi dodirujete tlo prvi, zatim pilot, krilo se spušta iza nas i to je to - sletjeli smo.

Eto, ovako otprilike izgleda jedan klasičan let tandemom.

Tandeme letimo svaki vikend (ukoliko vremenska prognoza to dopusti), pa je iz tog razloga potrebno najaviti dan ranije kako bismo vam bili u mogućnosti reći hoće li vikend biti letiv ili ne. U slučaju lošeg vremena let ćemo organizirati prvi slijedeći vikend. Za vrijeme ljetnih mjeseci moguće je dogovoriti let i radnim danom u popodnevnim satima za letjelište Japetić.

LETJELIŠTA S KOJIH POLIJEĆEMO:

  1. Japetić (Žumberačko gorje)
  2. Ivanščica
  3. Ravna gora – Trakošćan
  4. Plešivica (Samoborsko gorje)
  5. Tribalj – Crikvenica
  6. Lič – Fužine
  7. Učka – Šušnjevica

NAPOMENA: Ukoliko imate bilo kakvih zdravstvenih poteškoća, dužni ste o tome obavijestiti pilota. Letenje pod utjecajem alkohola, opojnih sredstava i lijekova strogo je zabranjeno!

© 2012-2020 Aeroklub Flyway

fw